Pokaż
menu
boczne
LOKALIZACJA: Małopolska. Powiat Myślenicki.

Multimedia

piątek, 05 kwietnia 2019

Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Smak Gościnności” w Myślenicach

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach odbył się V Międzynarodowy Konkurs Kulinarny "Smak Gościnności" 2019 z śliwką Suska Sechlońska w roli głównej.

Podczas finałowej gali wręczania nagród dla wszystkich uczestników oraz najlepszych kucharzy w konkursie wzięli udział przedstawiciele Wojewody Małopolskiego, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Radni Sejmiku Województwa Małopolskiego, przedstawiciele Powiatu Myślenickiego, Ministerstwa Edukacji,  sponsorów oraz burmistrz Miasta i Gminy Myślenice Jarosław Szlachetka, który patronował temu wydarzeniu.

W konkursie brali udział uczniowie szkół gastronomicznych z Polski, Francji, Macedonii, czy Hiszpanii. Jury zdecydowało, że pierwsze miejsce zajęli Michał Kurek i Emil Kasprzycki, uczniowie Małopolskiej Szkoły Gościnności. Na drugim miejscu znaleźli się Nikola Bielawska i Bartosz Starnawski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, natomiast trzecie miejsce zajęli Ezequiel Pennaroya Diez i Jordi Carbonell Asensio z Institutu Joan Ramon Benapres w Barcelonie.

Uczniowie z myślenickiego Technikum Turystyczno-Gastronomicznego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych – Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach przygotowali zakąskę kozi ser z śliwką i burakiem z dodatkiem wędzonej maślanki oraz danie główne – wieprzowinę z mousseline z marchewką, espumą z selera i sosem ze śliwki. To danie znalazło największą aprobatę u jury konkursowego.