LOKALIZACJA: Małopolska. Powiat Myślenicki.

Aktualności

wtorek, 28 grudnia 2021

Eko-uprawy cały rok

Uprawiając własne warzywa wiesz co jesz! Ogranicz do minimum stosowanie chemicznych nawozów i środków ochrony roślin bo to co dodasz do gleby i czym opryskasz swoje rośliny zostanie przez nie wykorzystane do wzrostu. Dowiedz się jak zbierać zdrowe i obfite plony z warzywnika bez stosowania chemii! Ekologia to nie tylko współczesny trend i chwilowa moda - to sposób życia! i uprawy roślin.

Ekologiczna uprawa warzyw to nie tylko zastępowanie chemicznych nawozów i środków ochrony roślin naturalnymi preparatami. To także, a może przede wszystkim zrozumienie otaczającej nas natury, bo ogród to nie tylko rośliny, to mały ekosystem, który tworzą również zwierzęta i mikroorganizmy oraz gleba. Ograniczając stosowanie chemicznych preparatów nie ingerujemy zanadto w ten mikroświat, pozwalając mu zachować równowagę. Ale czy uprawa warzyw bez chemii jest w ogóle możliwa?

O ile w dużych gospodarstwach produkujących warzywa trudno, a na pewno znacznie drożej i pracochłonnej obyć się bez środków chemicznych, o tyle w małym przydomowym ogródku warzywnym jesteśmy w stanie poradzić sobie bez często szkodliwej i nieekologicznej chemii. Na jakim etapie uprawy warzyw możemy zatem całkowicie wyeliminować użycie środków chemicznych? Odpowiedź brzmi – na każdym. Z tego założenia wychodzą Bartłomiej Burkowicz i Marcin Firla z firmy Bmgreenish, którzy swoją absolutnie pionierską hodowlę prowadzą w Myślenicach. Spółka zajmuje się innowacyjną hodowlą roślin. Polega ona na tym, że warzywa są hodowane bez ziemi w specjalnie zbudowanych kontenerach.

Do metalowych stelaży wkłada się podłoże kokosowe, do którego sadzimy nasiona wybranego przez siebie warzywa. Może to być sałata, pomidor lub ogórek. Oprócz kontenerów, które są odpowiednio doświetlone i przygotowane do uprawy dużej ilości warzyw, możliwe jest hodowanie ich w mniejszych i poręcznych standach, które można postawić w domu. Dzięki temu, że rośliny nie mają kontaktu z glebą, a ich liście nie są zwilżane podczas podlewania, unika się wielu chorób i mamy pewność, że to co jemy jest naprawdę zdrowe i świeże. Jak widać, w Myślenicach na ulicy Niepodległości sezon na świeże jarzyny trwa cały rok. - Tu warunki atmosferyczne są cały czas takie same, mamy ustaloną temperaturę, wilgotność, ustalone nasłonecznienie, i nic nie stoi na przeszkodzie aby wszelkie warzywa hodować cały rok

Nazwa

Opis